Länk
https://www.canva.com/design/DAGknXuSKBU/_7bv1AIhYEYbwieCbnkUzA/view?utm_content=DAGknXuSKBU&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=uniquelinks&utlId=h36b7ece3e3
https://www.canva.com/design/DAGknXuSKBU/_7bv1AIhYEYbwieCbnkUzA/view?utm_content=DAGknXuSKBU&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=uniquelinks&utlId=h36b7ece3e3
Målet med ACT är att öka patientens psykologiska flexibilitet, vilket innebär att patienten ska kunna hantera sina tankar, känslor och beteenden på ett mer hjälpsamt sätt. Ett sätt som vi terapeuter kan hjälpa våra patienter bli bättre på detta är att försöka observera och förstå vad som händer med patienten under samtalet. Som terapeut är…
Funktionell analys är en metod som används för att förstå varför en person beter sig på ett visst sätt i en given situation. Inom ACT bedöms ett beteende inte som bra eller dåliga i sig, utan utifrån vilken ”funktion” de har för personen – det vill säga om beteendet stödjer eller hindrar personen i den…
Övningen ”Två reglage” syftar till att hjälpa patienten att förstå skillnaden mellan att försöka kontrollera obehagliga känslor, som ångest, och att öka sin villighet att uppleva dessa känslor utan att kämpa emot dem. Denna övning är särskilt användbar för patienter som ofta fastnar i en kamp mot sina känslor och som kan dra nytta av…
Beteenden är alla handlingar och reaktioner som en levande organism utför som svar på sin omgivning. Ett enkelt sätt att förstå detta är att tänka på beteenden som allt det som en sten inte kan göra – från att röra sig och kommunicera till att tänka och känna. Olika typer av beteenden Enkla och komplexa…
Övningen ”Vad skulle din förebild ha gjort?” syftar till att hjälpa patienter att få kontakt med sina värderingar genom att reflektera över hur någon de ser upp till skulle hantera en liknande situation. Genom att fundera på vad en förebild skulle ha gjort, kan patienten få en tydligare bild av sina egna värderingar och hur…
En central ide i ACT är konceptet ”det observerande jaget” (på engelska: the observing self eller self-as-context). Det observerande jaget handlar kort om att skapa en distans mellan oss själva som levande varelse och de tankar, känslor och kroppsliga sensationer som vi upplever. Här är en mer detaljerad förklaring av vad det observerande jaget innebär…
Ficklampsmetaforen används för att illustrera konceptet ”jag-som-kontext” inom ACT. Övningen visar patienter att de, precis som en ficklampa, kan rikta sin uppmärksamhet mot olika tankar, känslor eller upplevelser utan att de automatiskt behöver identifiera sig med dessa tankar och känslor. Övningen är användbart för för patienter som starkt identifierar sig med negativa tankar eller en…
Schackmetaforen används inom ACT för att hjälpa patienter förhålla sig till inre upplevelser som tankar och känslor på ett mer konstruktivt sätt. Genom att visualisera medvetandet som ett schackbräde, där de svarta och vita schackpjäserna representerar negativa respektive positiva tankar och känslor, kan vi lära oss att släppa kampen mellan dem och istället identifiera oss…
SOAS är en övning i medveten närvaro som står för Stanna upp, Observera, Acceptera och Släpp/Svara. Den hjälper patienter att hantera svåra tankar, känslor eller situationer genom att skapa ett utrymme mellan impuls och handling. Genom att stanna upp och observera sina inre upplevelser utan att reagera automatiskt, får patienten möjlighet att välja ett mer…